logo-image

Vad är fitness?

Fitness är ett ord som idag används till alla möjliga former av träning men inte många vet att det faktiskt var en helt egen tävlingsform. Jag tränar själv den mer ursprungliga formen av fitness och även om jag tycker det är helt OK att kalla både yoga, cardio och styrketräning för fitness så menar jag något helt annat. 

En tävling- och träningsform

Sporten fitness påminner faktiskt väldigt mycket om bodybuilding och många som tränar fitness äter samma typer av tillskott (läs mer om tillskott och hur de kan hjälpa dig i din träning på www.fitnessfrank.se) och även samma sätt att tänka när de tränar. Den stora skillnaden är dock att fitness inte har något med musklernas storlek att göra. Fokus ligger istället på hur de ser ut. Symmetri, anpassade till kroppsform och se välmående ut är tre saker som domarna bedömer. 

Olika tävlingsformer

Fitness är nu inte bara en enda tävling, det finns fem olika typer av tävlingar. Klassisk bodybuilding, fitness five, athletic fitness, bodyfitness och fitness är de fem olika typerna där den sista är till enbart för kvinnor. Det är också därför jag gillar att träna just den formen. Vi kan ha något "eget" 

Är du sugen på att testa fitness så som den är tänkt att tränas? Då kan jag rekommendera att du vänder dig till antigen en bodybuildingklubb eller till en atletklubb. Där kan de sedan hänvisa dig vidare om de själva inte kan erbjuda denna träningsform. 

17 Oct 2022